Sivut

Kuntoutus

Tässä kohdin pitäisi käsitellä liikuntavammaisen kuntoutumista, mutta tähän kohdistettuja lähteitä on saatavilla hyvin rajoitetusti. Siispä käsittelen tehtävää asiasanoilla vammaisuus ja kuntoutuminen. 

Käsitteitä


  • kuntoutuminen tarkoittaa muutosta
  • kuntoutus taas muutoksen mahdollistamista

Kuntoutus

Kuntoutus koostuu ihmisläheisestä tavasta toteuttaa kuntoutus, todellisten tarpeiden huomioimisesta ja eri kuntoutusmahdollisuuksien arvioinnista. Tapa toimia on ohjaava ja pedagoginen. Se kunnioittaa kuntoutujan omia suunnitelmia ja valintoja. Siihen vaikuttavat lisäksi kuntoutujan kulttuuri- ja elinympäristö. Siksi se onkin jokaiselle kuntoutujalle yksilöllistä. Tärkeää on myös kuntoutuksen oikea ajoittaminen.

Kuntoutuksen tarkoituksena on kuntoutujan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ja terveyden ylläpitäminen ja parantaminen. Sen avulla kuntoutuja toteuttaa tavoitteitaan ja ylläpitää elämänhallintaansa.

Tavoitteena on muun muassa toiminta- ja työkyvyn paraneminen. Siksi onkin tärkeää, että kuntoutuspalvelut ovat tavoitteellisia, suunnitelmallisia ja tuloksellisia. Kuntoutuksen lähtökohtana on moniammatillinen työote, jossa kuntoutuja itse on aktiivisena osallistujana.

Kuntoutusta järjestää sekä julkinen sektori että yksityiset palveluntuottajat. Lisäksi kuntoutusta järjestää sosiaalivakuutuslaitokset kuten Kansaneläkelaitos.

Kuntoutumisprosessi


Kuntoutuminen on prosessi, jossa kuntoutuja ottaa ohjat oman elämäänsä elämänlaadun parantamiseksi. Prosessi on kehä, joka alkaa tavoitteiden asettelusta siirtyen toteutussuunnitelmaan. Jatkuen edelleen kuntoutuksen toteutukseen, arviointiin, tavoitteiden tarkistamiseen ja uusien tavoitteiden asetteluun.

Kuntoutujalähtöisen kuntoutumisprosessin kuvaus

1. Tietoisuus
    Kuntoutuja tietoinen kuntoutustarpeesta ja -mahdollisuuksista

2. Kuntoutustarpeen ja –mahdollisuuksien arviointi
    Kuntoutuja ja kuntoutukseen osallistuvat tahot arvioivat kuntoutujan toimintakyvyn ja
    kuntoutuksen eri vaihtoehdot

3. Kuntoutussuunnitelman laatiminen
    Sovitaan tavoitteet ja toimenpiteet

4. Toteutus

5. Vahvistaminen
    Tuetaan kuntoutujan päätösten toteutumista esimerkiksi sopeutumisvalmennuksen avulla

6. Kuntoutumisote
    Kuntoutuminen osaksi kuntoutujan elämää


Kuntoutuksen ja kuntoutumisen muodot


Kuntoutus jaotellaan usein lääkinnälliseen, kasvatukselliseen, sosiaaliseen ja ammatilliseen kuntoutukseen.

Lääkinnällisellä kuntoutuksella tarkoitetaan kuntoutusta, jonka avulla kuntoutujan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky ja elämäntilanteen hallinta paranevat ja itsenäinen suoriutuminen päivittäisistä askareista helpottuu.

Lääkinnällinen kuntoutus on kuntien vastuulla ja sen toteutukseen osallistuvat muun muassa lääkärit, kuntoutusohjaajat, apuvälineteknikot sekä fysio- ja toimintaterapeutit.

Kasvatuksellisen kuntoutuksen avulla vammainen tai vajaakuntoinen lapsi tai nuori kuntoutetaan kasvatuksellisin keinoin. Palvelujen avulla pyritään turvaamaan lapsen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kehityksen voimavarat sekä opettamaan taitoja selviytyä itsenäisesti elämässä. Kuntoutuksen kasvatuksellisia muotoja ovat erityisvarhaiskasvatus sekä erityisopetus.

Sosiaalisen kuntoutumisen avulla pyritän poistamaan toimintakyvyn rajoituksista johtuvia haittoja sekä tukemaan selviytymistä arkielämässä, lisäämään kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa sekä osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Palvelut auttavat kuntoutujaa liikkumisessa, asumisessa, työssäkäynnissä, opiskelussa, sosiaalisissa suhteissa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Sosiaalisen kuntoutumisen muotoina muun muassa kotipalvelu ja omaishoidon tuki.

Jos ammatillinen kuntoutus määritellään tavoitteiden kannalta, kuntoutuminen tarkoittaa kuntoutujan ammattitaidon ja työkyvyn paranemista sekä työmahdollisuuksien ja tasa-arvon lisääntymistä työpaikoilla. Kuntoutuksen keinoja ovat ammatinvalinnanohjaus, työ- ja koulutuskokeilut sekä ammatillinen koulutus. Kuntoutumisen tavoitteena on auttaa kuntoutujaa suunnittelemaan ammattiaan, kehittymään siinä sekä työllistyminen.


Ammatillisen kuntoutuksen piiriin kuuluvat ne, joiden sairaus, vika tai vamma viiden vuoden sisällä lisää mahdollisuutta jäädä työttömäksi tai joiden työnkyvyt ovat olennaisesti heikentyneet. Ammatillinen kuntoutus vaatii lääkärin tai muun asiantuntijan lausunnon sekä kuntoutuksen järjestäjän arvion kuntoutuksen tarpeesta ja mahdollisuuksista.

Lisää luettavaa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti